Според новите правила в ЕС, приети във вторник, лицата, които разкриват

...
Според новите правила в ЕС, приети във вторник, лицата, които разкриват
Коментари Харесай

Защита на лицата, сигнализиращи за нередности: одобрени са нови правила за целия ЕС

Според новите правила в Европейски Съюз ,  приети във вторник, лицата, които разкриват добита в работна среда информация ,  свързана с незаконни или нанасящи щета действия, ще бъдат по-добре предпазени.

Новите правила, признати с 591 гласа „ за “, против 29 гласа „ срещу “ и 33 „ въздържал се “, които към този момент бяха договорени и с министрите на Европейски Съюз, откриват нови европейски стандарти за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания на законодателството на Европейски Съюз в огромен брой области, в това число публични поръчки, финансови услуги, пране на пари, отбрана на продуктите и превоза, нуклеарна сигурност, публично здраве, отбрана на потребителите и на данните.

Сигурни канали за сигнализиране

За да се подсигурява, че лицата подаващи сигнали, са в сигурност и разкритията ще останат поверителни, новите правила ще разрешават вътрешно откриване на информация до съответното юридическо лице или непосредствено до способените национални органи, както и до съответстващите институции, органи, бюра или организации на Европейски Съюз.

В случай, че не са подхванати съответните дейности в отговор на подадения първичен сигнал, или лицето има вяра, че има непосредствена заплаха за публичния интерес или заплаха от репресивни ограничения, сигнализиращото лице ще продължи да бъде предпазено, в случай че реши да разкрие информацията обществено.

Защитни ограничения от репресии

Законодателството категорично не разрешава репресии и планува защитни ограничения против уволняване, намаление в служба и заплашване, или други форми на ответни дейности за възмездие. Тези, които оказват помощ на лицето подаващо сигнал, като медиатори, сътрудници или родственици, също ще бъдат предпазени.

Държавите членки би трябвало да подсигуряват, че лицата, подаващи сигнал, имат достъп до ясна и самостоятелна информация, безвъзмезден съвет по отношение на наличните процедури и средства за обжалване, както и правна помощ по време на правосъдното произвеждане. В процеса на производството, сигнализиращите лица също могат да получават финансова и психическа помощ.

Следващи стъпки

Законодателството би трябвало да бъде утвърдено от министрите на Европейски Съюз. Държавите членки по-късно разполагат с две години да се съобразят с разпоредбите.

Допълнителна информация

Неотдавнашни кавги, от Люкслийск до Досиетата от Панама, потвърдиха какъв брой са значими тези сигнали за откриване и попречване на нарушавания на законодателството на Европейски Съюз, които са в ущърб на публичния интерес и богатство.

Понастоящем само 10 страни от ЕС (Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Малта, Нидерландия, Словакия, Швеция и Обединеното кралство) дават ясна правна отбрана на лицата сигнализиращи за нередности. В останалите страни отбраната е единствено частична или се ползва за съответни браншове или категории служащи.

Проучване на Европейската комисия от 2017 г. прави оценка загубата от евентуални изгоди произлизащи от липса на отбрана за лицата подаващи сигнали, единствено в бранша на публичните поръчки сред 5.8 милиарда и 9.6 милиарда евро годишно за Европейски Съюз като цяло.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР